گرم ترین تابستان تاریخ
پرتعدادترین اخبار هواشناسی در تابستانی که روزهای پایانیاش را سپری میکند هشدارهایی بود که با بالا رفتن دما در شهرهای مختلف صادر میشد: «در خانه بمانید تا گرمازده نشوید.»
تابستان برای ستاندن تاب و توان ما همه تلاشش را به کار گرفت و حالا ما را با جانی عاصی از گرما و بیبرقی به دست پاییز میسپارد. در مرور اخبار چشمم به خبری خورد که سرویس تغییرات آبوهوایی کوپرنیک اتحادیه اروپا منتشر کرده است: «تابستان ۲۰۲۴ گرمترین تابستان زمین از زمان آغاز ثبت دماها بوده است.»
از دانستن اینکه که اروپاییها هم به این نتیجه رسیدهاند که گرم ترین تابستان تاریخ را از سر گذرانده ایم و تابستان بس ناجوانمردانه گرم بوده است، چند درجه خنک شدم و شرح خبر را دنبال کردم: «مجموعه دادههای کوپرنیک به سال ۱۹۴۰ برمیگردد. با بررسی این دادهها مشخص میشود که تابستان ۲۰۲۴ گرمترین تابستان از دوره پیش از صنعتی شدن در سال ۱۸۵۰ بوده است. همچنین بررسی دادههای آب و هوایی که توسط آمریکا، بریتانیا و ژاپن اعلام شدهاند و به اواسط قرن نوزدهم برمیگردند، نشان میدهند که دهه گذشته، گرمترین دهه از شروع ثبت دماها بوده است.»
در ادامه خبر خواندم که مدیر این سازمان اعلام کرده بر اساس پیشبینیها در زمان باقی مانده تا پایان سال میلادی سرما و کاهش دما به قدری زیاد نخواهد بود که عنوان گرم ترین تابستان تاریخ سال را از ۲۰۲۴ بگیرد و مانع ثبت رکورد حداکثر دمایی این سال در تاریخ هواشناسی شود.
گرم ترین تابستان تاریخ دیگر تکرار نمیشود؟
چای کنار دستم را مینوشم و برای جواب سوالم جستوجو میکنم.
به گزارش گلونی این افزایش دما ناشی از گرمایش زمین است. پدیدهای که طی آن دمای متوسط سطح زمین بهطور مداوم در حال افزایش است. این افزایش دما عمدتاً به دلیل افزایش غلظت گازهای گلخانهای در جو زمین، مانند دیاکسید کربن، متان و نیتروژن اکسید، است که ناشی از فعالیتهای انسانی مانند سوزاندن سوختهای فسیلی، تخریب جنگلها و فعالیتهای صنعتی است.
تغییرات اقلیمی نتیجه مستقیم گرمایش زمین است و به تغییرات قابل توجهی در الگوهای آبوهوایی در سراسر جهان اشاره دارد. این تغییرات شامل افزایش دمای هوا، تغییر الگوهای بارندگی، افزایش سطح دریاها، افزایش شدت و فراوانی رویدادهای آب و هوایی شدید مانند طوفانها، سیلها و خشکسالیها میشود.
آه میکشم. صفحه اخبار را میبندم و فکر میکنم به زمستانی که لابد با این اوصاف برای تجربه روزهای سردش باید به آلبوم عکسهایمان سر بزنیم و برای فرار از آلودگی هوایش دنبال ماسک سهبعدی فیلتردار بگردیم.
پایان پیام
گزارشگر: سحر سمیعانی
زنگ خطر تغییرات اقلیمی برای ایران