آش ترش گیلان یکی از غذاهای لذیذ شمالی است
آش ترش گیلان یکی از غذاهای لذیذ شمالی است
به گزارش گلونی از قدیم الایام در ایران، پختن «آش» تنها به تهیه یک وعده غذایی محدود نمیشده است.
در ایران پختن آش با فرهنگ و سنت ایرانی آمیخته است.
برای ایرانیان همواره پختن آش معانی متفاوتی داشته است.
گاهی به معنی رسیدن به آرزویی است که مادری برای دخترانش دارد و گاهی آش پشتپایی است که معنی به سلامت رفتن و بازگشتن پسری به سربازی را میدهد.
گاهی نیز چشم به راهی آشی میپزد و نذری میدهد به این معنی که امیدوار است به رجعت یار سفر کردهاش.
پختن آش به هر نیتی و قصدی و در هر مناسبتی، چه دعا برای بارش برف و باران باشد، چه در چهارشنبه آخر سال و در انتظار تحویل سال جدید باشد و یا هر مناسبت مذهبی دیگری همچون عاشورا و اربعین، تا امروز که در دست ما قرار گرفته است به عنوان بخشی از فرهنگ و ریشه ایرانی قلمداد میشود.
گلونی نیز به منظور پاسداشت فرهنگ دیرینه و کهن «پخت آش» قصد کرده است در مجموعه نوشتارهایی دستور پخت آشهای ملی ایرانی را به خوانندگان محترمش ارائه دهد.
آش ترش گیلان
سال گذشته گیلان پرباران و زیبا به دلیل داشتن غذاهای متنوع و البته مغذی توانست در یونسکو به ثبت جهانی دست یابد.
از این جهت بر آن شدیم تا به معرفی آشی دیگر از این خطه سرسبز بپردازیم.
این آش مخصوص خانمهای باردار است که توسط مادرانشان پخته میشود و به ویارونه یا «آش ترش» معروف میباشد.
در آش ترش همه نوع حبوبات مقوی و سبزیجات و همچنین مقدار فراوان برنج وجود دارد اما گوشت و کشک ندارد.
این آش بسیار شبیه غذای معروف رشتی با نام «ترش تره» است.
البته در ترش تره سبزی بر برنج غالب است و در آش ترش برنج نسبت به سبزی بسیار زیاد است.
در یک ساعت انتهایی پخت نیز، باقالی مازندارنی که فقط پوست اول آن گرفته شده است به صورت کامل و درسته به آش افزوده میشود.
ترشی آش از آبغوره گرفته میشود.
البته درصورتیکه فصل گوجه سبز باشد و یا اگر مادری به گوجه سبز ترشی شده دسترسی داشته باشد و یا در فریزر داشته باشد، از تعدادی گوجه سبز به منظور ترش شدن بیشتر آش استفاده میکند.
این آش کاملاً مزه ترش محسوس دارد که برای رفع حالت ویار خانمهای باردار بسیار مفید است اما برای جلوگیری از ضعف کردن به دلیل ترش بودن آش، در کنارش مقداری ماهی شور که به صورت «واویج» باشد نیز استفاده میگردد.
ماهی شور واویج شده به معنی سرخ شده و تیکه تیکه شده است.
در واقع در آش ترش پیاز داغ استفاده نمیشود و قطعات ماهی واویج شده به صورت تزئین روی آن قرار میگیرد.
در کنار این آش تربچههای قرمز و کوچک نیز سرو میشود تا مبادا ترشی زیاد آش، دل سایر افراد دیگری که آش را میل میکنند به اصطلاح بزند.
پایان پیام
نویسنده: بهاره حاصلیان
کد خبر : 174136 ساعت خبر : 11:20 ق.ظ