معرفی حرفه چلنگری در گیلان
به گزارش پایگاه خبری گلونی: حرفه چلنگری قدمتی تاریخی در گیلان دارد و جزو صنایع دستی گیلان به حساب میآید.
معرفی حرفه چلنگری در گیلان
حرفه چلنگری یا آهنگری با تولید کشاورزی رابطهی نزدیک دارد، میشود اساس تولید کشاورزی را بر حرفه چلنگری استوار ساخت.
برای ساختن وسایل ابتدا کوره که نیم متر از زمین فاصله دارد روشن کرده و سرپوش فلزی روی آن میگذارند یک قسمت از کوره به دم متصل است که حرارت آن از زغالسنگ است.
تکههای آهن در کوره سرخ شده، سپس آن را روی سندان گذاشته و با چکش به اشکال مختلف در میآورند.
ساخت انواع ابزار و وسایل کشاورزی از بیل و خیش ، دهره و داس، تبر و غیره از جمله تولیدات آهنگران میباشد.
ابزارهای حرفه چلنگری
اَنبُر
وسیلهای فولادی است که دارای ۲ دسته و گیره در جلوست.
چوب ساب
وسیلهای است که با آن ابزارهای تولیدی را که احتیاج به چوب دارد، نازکتر یا صافتر میکند.
دَم دَم
وسیلهای که برای شعله ور شدن آتش و گرما دادن آهن یا فولاد به کار میرود.
سنگ چرخ
جهت صیقل دادن داس، چاقو، چلارو مورد استفاده قرار میگیرد.
سندان
بعد از گرما دادن آهن یا فولاد برای فرم دادن مورد استفاده قرار میگیرد.
سُوسنگ
جهت فرم دهی و صاف نمودن تولیدی چلنگر استفاده میشود.
سوهان
وسیلهای است که برای صاف کردن وسایل تولیدی مورد استفاده قرار میگیرد.
کوره
ابزاری است که با استفاده از زغال و زغال سنگ به آهن یا فولاد گرما وارد میشود.
مهره
مهره وسیلهای است که زیر آهن قرار میگیرد و به وسیلهی سمبه با چکش جهت سوراخ نمودن آهن استفاده میشود. وسایلی چون: قلم، سمه و … از دیگر ابزارهای حرفه چلنگری است.
ابزارهای تولیدی حرفه چلنگری
آهین سر
بر روی گاجمه و خیش وصل میشد و به کمک اسب یا گاو زمین را شیار و شخم میزد.
بلتاق
وسیلهای است که برای قطع درختان و اندازهی کوچکتر آن برای شکستن استخوان در قصابیها مورد استفاده قرار میگیرد.
بولو
بیل دستی برای خرد کردن کلوخهای زمین شخم زده در باغ و در آورن علف هرز باغها کاربرد دارد.
تیشه
وسیلهی نجاری است که در کارهای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
چاقو
ابزاری که برای بریدن سبزی و گوشت و میوه مورد استفاده قرار میگیرد.
چلارو
چلارو یا بیل وسیلهای که برای شخم زمین و لایروبی رودخانه و مرزگیری کاربرد دارد.
داره
(دهره) یا داس درو که درو برنج و بریدن علف مورد استفاده قرار میگیرد.
داس
وسیلهای که برای بریدن شاخههای درخت، خار و هیزم بکار گرفته میشود.
ساتور
از لوازم آشپزخانه است برای خردن کردن گوشت و سبزی مورد استفاده قرار میگیرد.
سه پایه
یا سه لنگه وسیلهای بود که زیر آن آتش میشد و دیگ و ظروف غذا روی آن قرار میگرفت.
کچه یا کفگیر
برای هم زدن غذا در آشپزخانه مورد استفاده قرار می گرفت.
گرواز
نوعی بیل بود که در قدیم برای شخم زدن و کندن زمین مورداستفاده قرار میگرفت، وزن آن سنگینتر از بیل معمولی بود.
ماشه
نوعی انبردستی بود که برای بیرون آوردن اجسام داغ یا زغال از بخاری کاربرد داشت.
پایان پیام