به گزارش پایگاه خبری گلونی: مراسم سنتی گیلان برای پیشواز از نوروز با فرارسیدن ماه اسفند و سپری شدن سرما و زمستان شروع می شد. مردم به استقبال سال نو میرفتند.
استقبال از نوروز از خانه تکانی آغاز میشد، با نمایشهای عروسه گوله و نوروزی نامهخوانی ادامه مییافت و با چهارشنبه سوری و مراسم آخرین چهارشنبه سال به پایان میرسید.
مراسم سنتی گیلان و عروسه گوله
رسم عروسه گولهی نمایشی کمدی ـ موزیکال است، در نمایش بازیگران نمایش غولپیرمرد کاس خانم و نازخانم هستند، به همراه گروه سرنانواز و نقرهچی (نقارهچی)،
کولبارچی نیز مسوول جمعآوری هدایا است.
گروه عروسه گولهی با خواندن شعر عروسه گولهی محله به محله و خانه به خانهمیرفتند و مراسم را اجرا میکردند و شعر عروسهگولهی را میخوانند:
عروسه گوله باردیم
جان دیلی باردیم
خان خواه ترا ناردیم.
تی پسرا باردیم
گروه نمایش از ۱۵ اسفند تا فرارسیدن نوروز مراسم را اجرا میکردند و از صاحبان خانهها انعام میگرفتند.
نوروزی نامهخوانی
مراسم سنتی گیلان برای پیشواز از نوروز با رسم نوروز خوانی ادامه پیدا می کند. در این مراسم یک یا دو نفر در هفته های پایانی ماه اسفند آبادی به آبادی و منزل به منزل می روند و با خواندن
اشعار بهاریه بهار نوروز را پاس میدارند. از جمله اشعار نوروز خوانها:
بهار آمد بهار آمد خوش آمد
بهار دل گشا آمد خوش آمد
کول کوله چهارشنبه
مراسم کول کوله چهارشنبه هم در ادامه ی مراسم سنتی گیلان در چهارشنبهی آخر سال و غروب آن روز برگزار میشود،
در این شب سه یا هفت کوپه آتش روشن میکنند و از روی آتش میپرند و شعر کولکوله چهارشنبه را میخوانند:
کول کوله چهارشنبه
ایمرو چارشنبه
فردا پنجشنبه
نکبت بشه دولت بای
باور دارند با فرارسیدن سال نو، نکبت و بدبختی رخت خواهد بست و خوشبختیخواهد آمد ـ در شب چهارشنبه سوری از انواع سبزیها خورش درست میکنند و همراه ماهی صرف میکنند.
خاکستر آتش چهارشنبه سوری را جمع میکنند و در باغ و مزرعه میریزند، باور دارندموجب باروری درختان و پرباری محصولات خواهد شد.
پایان پیام