یک بیت و هشت آواز از استاد شجریان
به گزارش پایگاه خبری گلونی، استاد محمدرضا شجریان برخی اشعار و ابیات را در کنسرتها و آلبومهای گوناگون تکرار کرده است.
یکی از آنها این بیت حافظ است: نفس برآمد و کام از تو برنمیآید / فغان که بخت من از خواب در نمیآید. استاد این بیت را در طول دوران فعالیت خود هشت بار خوانده است. هست آواز از استاد شجریان را بشنوید.
آواز از استاد شجریان
شماره ۱ آلبوم دل مجنون گوشه: درآمد افشاری
شماره ۲ اجرای خصوصی نسیم سحر گوشه: درآمد بیات
شماره ۳ کنسرت فستیوال فز مراکش گوشه: راک
شماره ۴ اجرای خصوصی رند عافیت سوز گوشه: درآمد شور
شماره ۵ اجرای خصوصی دیر مغان گوشه: حجاز
شماره ۶ کنسرت کپنهاگن گوشه: درآمد دشتی
شماره ۷ ردیف آوازی چهارگاه گوشه: درآمد چهارگاه
شماره ۸ اجرای خصوصی سهگاه گوشه: درآمد سهگاه
زندگی نامه استاد شجریان
محمدرضا شجریان تا سال ۱۳۵۰ بهخاطر اینکه پدرش میخواست خانوادهٔ آنها (شجریان) بیشتر با قرائت قرآن و چهرهٔ مذهبی شناخته شوند، با نام مستعار سیاوش بیدگانی با رادیو همکاری میکرد، ولی بعد از آن پدرش به او اجازهٔ استفاده از نام اصلیاش را داد.
وی تا سال ۱۳۴۷ در استخدام آموزش و پرورش بود و پس از مدت زمانی تدریس و مدیریت مدارس، به وزارت منابع طبیعی انتقال یافت. وی در مدت خدمت در آموزش و پرورش در رادکان از توابع چناران به تدریس پرداخت و مدتی در این شهر سکونت داشت.
در ۱۳۵۰ با فرامرز پایور آشنا شد و یادگیری سنتور و ردیفهای آوازی را نزد وی دنبال کرد.
در سال ۱۳۵۱ در برنامه گلها با نورعلیخان برومند آشنا شد و شیوهٔ آوازی سید حسین طاهرزاده را نزد او آموخت. از سال ۱۳۵۲ نزد عبدالله دوامی ردیف آوازی ایشان و شیوههای تصنیفخوانی را فراگرفت. در همین سال، به همراه گروهی از هنرمندان همچون محمدرضا لطفی، ناصر فرهنگفر، حسین علیزاده، جلال ذوالفنون و داوود گنجهای، به عضویت مرکز حفظ و اشاعۀ موسیقی به سرپرستی داریوش صفوت درآمد.
در آن زمان تصنیف داروَگ را که مربوط به آهنگی از محمدرضا لطفی بر روی شعری از نیمایوشیج بود اجرا کرد.
تصنیف داروَگ از اولین تصنیفهایی است که در آن شعر نو بهکارگیری شدهاست. از جمله تصنیفهای شجریان که به زبان محاورهای میباشند، میتوان به تصنیف مگه نه (شعر بیژن سمندر، آهنگ از عطاءالله خرم) اشاره کرد که در همان دوران اجرا شدهاست.
اجرای زندهٔ راستپنجگاه در سال ۱۳۵۴ در جشن هنر شیراز بههمراه محمدرضا لطفی و ناصر فرهنگفر، که بعدها در یک آلبوم موسیقی با همین نام منتشر شد، مورد استقبال واقع شد. در آن زمان راستپنجگاه بهندرت اجرا میشد و این دستگاه درحال فراموش شدن بود.
محمدرضا شجریان در سال ۱۳۵۶ در مسابقهٔ تلاوت قرآن کشوری، رتبهٔ نخست را به دست آورد و در اسفندماه سال ۱۳۵۷ شرکت دل آواز را بنیانگذاری کرد.
پایان پیام