روز نکوداشت خرم آباد شهری تاریخی و پرافتخار
به گزارش گلونی 20 اردیبهشت به عنوان روز خرم آباد نامگذاری شده است.
دیاری که وجود چشمهها و سرابهای زیبا آن را به شهر هزار چشمه شهره کرده است.
این منطقه با توجه به یافتههای غار تاریخی کلدر دارای بیش از ۵۴ هزار سال سابقه حیات انسانی است و در حقیقت میتوان گفت پاسداشت خرم آباد به معنای پاسداشت بخش عمدهای از تمدن بشری و تاریخ پر افتخار ایران است.
خرم آباد بیست و سومین شهر پرجمعیت ایران و مرکز استان لرستان است. در محل کنونی خرم آباد از دوره ایلامیان شهری با نام سیماشکی وجود داشته و به دستور شاپور دوم بر خرابههای آن و در حدود محل کنونی شهر ساخته شده است.
آثار تاریخی به جای مانده نشان میدهد خرم آباد یکی از شهرهای مهم غرب ایران در دوره ساسانیان بوده و فلکالافلاک یا دژ شاپورخواست از آثار به جای مانده دوره ساسانیان نماد شهر است.
روز نکوداشت خرم آباد
خرم آباد همچنین یکی از پایتختهای کاسیان و آل حسنویه بوده است.
جاذبههای گردشگری تاریخی و طبیعی متعددی در سطح شهر خرم آباد وجود دارد که از آن جمله میتوان به فلکالافلاک، مناره آجری، پل شاپوری، گرداب سنگی، سنگ نبشته، آرامگاه باباطاهر و دریاچه کیو اشاره کرد.
به طوری که این شهر برای نخستین بار در ایران از سوی دفتر منطقهای سازمان ملل به عنوان یک شهر نمونه گردشگری انتخاب شده است.
نام شاپورخواست در کتابهای قدیمی تا سال ۶۲۲ هجری قابل رویت است اما پس از قرن هشتم فقط میتوان نام خرم آباد را مشاهده کرد.
احتمالاً در اواخر قرن هفتم هجری شهر شاپورخواست به کلی ویران و خالی از سکنه شده و مردم آن به قسمت غربی قلعه فلک الافلاک که از لحاظ داشتن آب فراوان و موقعیت مناسبتر و همچنین امنیت، برتری داشت نقل مکان کردند.
در حقیقت فلک الافلاک در این زمان هسته اصلی شهر خرم آباد فعلی را تشکیل داد و موجب شکلگیری آن در این منطقه شده است.
اتابکان لر کوچک سلسله کوچکی از اتابکان لرستان هستند که در فاصله سالهای ۵۸۰ تا ۱۰۰۶ قمری در قسمتهای شمالی و غربی لرستان ناحیه لر کوچک حکومت میکردند.
خرم آباد در زمان حکومت صفویان و پس از انقراض سلسله اتابکان لرستان اهمیت خود را حفظ کرد و صفویان در دوره حکومت خود به آبادانی خرم آباد اهمیت دادند.
از جمله اقدامات مهم میتوان به احداث پلی مهم در خرم آباد اشاره کرد که به نام پل صفوی مشهور است. پل صفوی به شماره ۲۳۵۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
راولینسون موقعیت جغرافیایی خرم آباد را اینگونه شرح میدهد که یک رشته کوه از شرق به غرب دور تا دور جلگه را فرا گرفته، در یک نقطه این رشته کوه دارای بریدگی است که رودخانهای از میان آن میگذرد.
پایان پیام
نویسنده: فاطمه نصیری راد