بدرالزمان قریب استاد زبان سغدی بود
به گزارش گلونی دکتر بدرالزمان قریب در یک شهریور سال ۱۳۰۸ هجری شمسی در تهران در خانوادهای فرهنگی به دنیا آمد.
نیاکان وی از دهستان گرکان به تهران مهاجرت کرده بودند. پدر ایشان ضیاءالدین و مادرش ضیاءالملوک نواده شمسالعلما قریب از عالمان و شاعران به نام عصر خویش بودند.
وی دبستان و دبیرستان را در مدرسه ژاندارک گذراند. در سال ۱۳۳۶ هجری شمسی مدرک کارشناسی زبان و ادبیات پارسی را از دانشگاه تهران دریافت کرد و از محضر استادانی چون ابراهیم پورداوود، بدیعالزمان فروزانفر، دکتر محمد معین، استاد عبدالعظیم قریب، جلالالدین همایی، ذبیحالله صفا و دکتر پرویز ناتل خانلری بهره برد.
در سال ۱۳۳۷ هجری شمسی برای ادامه تحصیل در رشته زبانشناسی به دانشگاه پنسیلوانیا در آمریکا راه یافت.
وی در سال ۱۳۴۰ هجری شمسی در گروه زبانشناسی و خاورشناسی آنجا مدرک کارشناسی ارشد خود را اخذ کرد و با راهنمایی پرفسور هنینگ و پرفسور مارک درسدن به تحقیق پرداخت و در سال ۱۳۴۳ هجری شمسی درجه دکتری خود را با عنوان مطالعه ساختاری فعل در زبان سُغدی از دانشگاه برکلی آمریکا دریافت کرد.
خانم دکتر قریب از سال ۱۳۵۰ به دانشکده ادبیات دانشگاه تهران آمد و به مقام استادی نائل آمد و تا زمان بازنشستگی در گروه زبانشناسی و فرهنگ و زبانهای باستانی این دانشکده کار کرد.
همچنین ایشان به عنوان استاد مدعو، با دانشگاه هاروارد و یوتای آمریکا نیز همکاری نموده است. از بدرالزمان قریب تاکنون دوازده مقاله به زبان فارسی، چهار مقاله به زبان انگلیسی و یک مقاله به زبان فرانسه به چاپ رسیده است که از این تعداد، ده مقاله درباره زبان سغدی است.
همچنین ایراد سخنرانی درباره زبان سغدی، در کنگرههای بینالمللی در سالهای ۷۶-۱۳۷۵ از جمله فعالیتهای علمی وی است.
از جمله آثار ایشان عبارت است از: تحلیل ساختاری فعل در زبان سغدی، ریشههای ایرانی باستان در سغدی، زبانهای خاموش، طلسم باران به زبان سغدی ، فرهنگ زبان سغدی و… .
دو کتاب زبانهای خاموش ۱۳۶۵ و فرهنگ زبان سُغدی ۱۳۷۴ از آثار ایشان به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزیده شدهاند.
وی برنده جایزه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ۱۳۷۷ بود و در دی ۱۳۸۷، هفدهمین قالیچه ابریشم جایزه ادبی تاریخی بنیاد موقوفات محمود افشار به بدرالزمان قریب اهدا شد.
سرانجام بدرالزمان قریب، صبح ۷ مرداد ۱۳۹۹، در ۹۰ سالگی درگذشت.
قمر آریان که بود و چگونه بر زمانه خود تاثیر گذاشت
پایان پیام
نویسنده: فاطمه نصیری راد
خرید از سایتهای معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید