آیین یلدا و جایگاه آن در آثار کهن منظوم و منثور شاعران و نویسندگان
شب یلدا یکی از شبهایی است که نزد ایرانیان اهمیت فراوان داشته است و همواره سعی میشود با مطالعه آثاری که از پیشینیان به جا مانده است، درباره آن اطلاعات بیشتری بدست آورد و با آن بیشتر آشنا شد.
به گزارش گلونی برگزاری نشستها و بهره بردن از پژوهش و مطالعات متخصصان این حوزه میتواند یکی از راههای شناخت جشنهای باستانی ایرانی باشد.
از این رو نشست «آیین یلدا از کهن روزگار تا به امروز» به همت موسسه نیمروز، خانه اندشمندان علوم انسانی، هفتهنامه امرداد، انجمن ایرانشناسی ایران، اتحادیه انجمنهای علمی تاریخ و انجمن علمی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی، به مناسبت فرخندگی آیین کهنِ یلدا برگزار شد.
در این نشست سعی شد تا از زوایای گوناگون فرهنگی، تاریخی و ادبی به آیین یلدا نظری شود و این سنت دیرینه گرامی داشته شود.
در بخش سوم این سخنرانی، دکتر حجت زمانی درباره «آیین یلدا و جایگاه آن در آثار کهن منظوم و منثور شاعران و نویسندگان فارسی زبان» صحبت کرد.
گفتگوی کامل با دکتر زمانی را از طریق این ویدیو ببینید:
نماشای گلونی را دنبال کنید
دکتر زمانی در ابتدا به این نکته اشاره کردند که آیین یلدا به عنوان جشنی مردمی و عمومی شناخته میشود و آنطور که از آثار شاعران و نویسندگان پیداست، جشنی مربوط به دربار نبوده است.
وی همچنین اشاره کرد اغلب شاعران از یلدا بیشتر برای تشبیه طولانی بودن فراق و ظلمت آن استفاده کردهاند. او از استفاده شاعران فارسی از واژه «یلدا» مثالهایی آورد که در ویدیوی خبر قابل مشاهده است.
گفتنی است در بخشهای دیگر، سیدرضا حسینی درباره «جشن های ایرانی در متون کهن بلخی، سغدی و دیگر زبانهای ایران شرقی»، غفران بدخشانی درباره «جایگاه شاعرانی چون فردوسی، حافظ و مولانا در ادبیات افغانستان و حافظخوانی» و دکتر خداداد رضاخانی درباره «سبقه کهن آیین یلدا در اسناد و شواهد برجای مانده تاریخی» به گفتگو پرداختند.
درباره شب یلدا بیشتر بخوانید
پایان پیام
خرید کتاب از سایتهای معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید