درباره قلعه فلک الافلاک یا دوازده برجی بیشتر بدانید
به گزارش گلونی در این یادداشت قصد داریم تا به فلکالافلاک از قول مردمان محلی بپردازیم. استاد انجوی شیرازی دست چیرهای در گردآوری افسانهها و روایاتی که مردم محلی ارائه میدهند دارند، و در این یادداشت ما از زحمت ایشان بهره بردیم.
مسلم است که بعضی از اطلاعات با واقعیت تاریخی تطابق ندارد و حاصل باور پدربزرگان و اجداد ما هستند که گاهی به خاطر امکانات زمانه دور از مکتب، مدرسه و اطلاعات درست بودند.
معنی لغوی این قلعه عرش، سپهران سپهر و بالاتر از همه افلاک دانسته شده است. اهالی لرستان اما آن را قِلا (با کسره بر روی ق) به معنی قلعه میخوانند.
قلعه فلکالافلاک بر روی تپهای در میانهی خرمآباد واقع شده و دارای هشت برج کوچک و بزرگ است که نظر بینندگان را به خود جلب میکند.
سندارهای شهر اعتقاد دارند که در قدیم این قلعه علاوه بر هشت برج اصلی دوازده برج کوچک و آجری دیگر نیز دارا بوده و به طوری ساخته شده بوده است که هر ماه آفتاب هنگام طلوع از یکی از این برجها وارد میشده است. به همین دلیل به دوازدهبرجی نیز شهرت یافته است.
بعضی دیگر نیز عقیده دارند که به جز هشت برج اصلی این قلعه چهار برج بزرگ دیگر را نیز شامل میشده است که مجموع این چهار برج و هشت برج را دوازده برجی میخواندند.
در سال ۵۰۸ هجری یعنی سالهای ضعف خلفای عباسی، طوایف لرستان به یک همکاری و اعتدال میان خود رسیدند و شجاعالدین خورشید ابوبکر به دست اهالی به عنوان والی انتخاب شد و دستور به تعمیر فلک الافلاک داد. که بعدها به دژ سپه یا دژ سیاه نیز شهرت یافت.
اطراف برجهای قلعه از کنگرههای فراوانی تشکیل شده که به عنوان سنگر و دیدهبانی از آن استفاده میکردند و هنگام ایستادن روی این قلعه تمام دره خرمآباد، کوههای اطراف و دشت کرگاه قابل مشاهده است.
اولین نشریه های ویژه زنان در گیلان
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری