گونههای جانوری کشف شده در غار کلدر
یکی از ویژگیهای کلدر غنای بقایای جانوری است که با حجم بسیار بالایی در نهشتههای باستانی این سایت دفن شدهاند.
به گزارش پایگاه خبری گلونی، گونههای جانوری شناسایی شده در غار کلدر شامل دندان پائینی گراز (گونه Sus scrofa )، نوک شاخ گوزن قرمز (گونه Cervus elaphus)، گیره خرچنگ، استخوان پای گوزن کوچک phalanx سیبریایی (گونه Capreolus pygargus)، دندانهای مختلف بز کوهی (گونه Capra aegagrus)، استخوان پای سمور (گونه Mustelidae)، استخوان پای خرگوش (گونه Leporidae) و استخوان بازوی موش زمستانخواب (گونه Gliridae) هستند.
از نظر آگاهی از نحوه تغذیه و حتی شرایط اقلیمی منطقه در دوران پارینهسنگی هر کدام از این گونهها حائز اهمیت زیادی هستند.
اما در این میان، گونههای گوزن کوچک سیبریایی و سموراز لحاظ انقراض این گونهها در چرخه محیط زیست این منطقه و در پی بردن به شرایط اقلیمی منطقه در دوران پارینه سنگی از اهمیت بهسزایی برخوردار هستند.
غار کلدر شاهد انسانهای نئاندرتال
در غار کلدر تاریخهایی از لایههای «پارینه سنگی جدید» تا لایههای «پارینه سنگی میانه» کشف شده است.
غار کلدر صرفا از نظر تاریخ انسانهای هوشمند مهم نیست. در بسیاری از محوطههایی که در غرب آسیا وجود دارد، شواهد فرهنگی انسانهای نئاندرتال یافت نشده است.
غار کلدر شواهد انسانهای نئاندرتال را هم دارد! در لایهی پنج غار کلدر شواهد ابزارهای دستساخت انسانهای نئاندرتال را داریم و در لایههای جدیدتر، شواهد انسانهای هوشمند وجود دارد.
نتایج به دست آمده از غار کلدر نقطه عطفی در جایگاه ایران در پژوهشهای پارینه سنگی جهان به عنوان کریدوری مهم برای مهاجرت و پراکنش انسانهای هوشمند به قاره اروپا محسوب میشود.
با استناد به اهمیتهای برشمرده شده و نظر به جایگاه غار کلدر در مطالعات عمومی سیر تطور انسان مدرن و با توجه به وجود نهشتههایی با شواهد فرهنگی مربوط به نئاندرتالها در این محوطه، مذاکرات مقدماتی با طرفهای اروپایی در خصوص پتانسیل بالای این محوطه برای ثبت جهانی آن انجام شده است که با حمایت و پیگیری جدی مسئولین، این مهم نیز دور از دسترس نخواهد بود.
پایان پیام