دکتر ایرج افشار پژوهشگری که به بزرگی تمام ایران است
به گزارش گلونی شانزدهم مهرماه زادروز ایرج افشار کتابشناس، فهرستنگار، سفرنامهنویس، ادیب و محقق برجسته کشور است.
افشار در سال ۱۳۱۲ آموزش دبستانی را در دبستان زرتشتیان آغاز کرد. پس از آن در مدرسه شاهپور تجریش و در دبیرستان فیروز بهرام تحصیلات متوسطه را پیگرفت و با اتمام این دروه در سال ۱۳۲۴ وارد دانشکده حقوق دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۲۸ تحصیلات خود را با گرایش قضایی به پایان برد.
شفیعی کدکنی در یادداشتی که در سال ۱۳۹۰ برای ایرج افشار مینویسد، درباره وی چنین میگوید: «در مراکز علمی جهان و در حوزههای ایرانشناسی دانشگاههای کره زمین، هیچکس از معاصران ما، اعتبار و حرمت ایرج افشار را ندارد. البته، در کنار او، یارشاطر را هم به یاد میآورم.
در غربالی که ذهنِ من از مردانِ بزرگ قرن بیستم ایران، در عرصه فرهنگ کرده است، ایرج افشار یکی از دانههای درشتی است که در کنار علامه قزوینی، سیدحسن تقیزاده، محمدعلی فروغی، علیاصغر حکمت، ابراهیم پورداود، علامه شیخ آقابزرگ تهرانی، بدیعالزمان فروزانفر، سیداحمد کسروی، اقبال آشتیانی، پرویز ناتلخانلری، غلامحسین مصاحب، علیاکبر دهخدا، صادق هدایت، ملکالشعراء بهار و نیما یوشیج قرار میگیرد، بیآنکه وجه مشابهت خاصی با هیچ کدام ایشان داشته باشد و یا تکرار یکی از آنها به شمار آید».
وی اضافه میکند: «او ایرج افشار است و بس، رها از هر عنوان و لقبی پژوهشگران عرصه ایرانشناسی جهان، در حوزههای تاریخ، مردمشناسی، ادبیات فارسی، باستان شناسی، کتابشناسی و کتابداری و اطلاعرسانی، همواره، در آثار خویش وامدار ایرج افشار بودهاند و خواهند بود.
بزرگا مردا که او بود و دریغا و بسیار بار دریغا که به پنجاه چهره ممتاز هم نمیتوان جای خالی آن یگانه را پر کرد».
سراسر عمر این پژوهشگر با کتاب، کتابشناسی و شوق او برای ایرانشناسی و حفظ نسخ خطی گره خورده است.
بدون تردید زحمات او در حفظ میراث و پیشرفت علم کتابداری در ایران غیر قابل کتمان است.
وی تا پایان عمر به تالیف و حفظ نسخ خطی و میراث فرهنگی ایران مشغول بود.
ایرج افشار در نهایت در سال ۱۳۸۹ در سن ۸۵ سالگی در تهران چشم از جهان فرو بست.
پایان پیام
نویسنده: فاطمه نصیری راد
خرید از سایتهای معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید